Wat is WordPress? Daar kunnen we heel kort over zijn: WordPress is een erg gebruiksvriendelijk gratis content management systeem. Vaak wordt dan ook gezegd dat iedereen die met een tekstverwerker overweg kan, ook met WordPress kan werken. WordPress vervult de belangrijkste taken van een CMS, zoals het toevoegen en aanpassen van pagina’s, maar kan met plugins worden uitgebreid met extra functies. Wat precies de voor- en nadelen van WordPress zijn, zal nu besproken worden.
Voordelen WordPress
Allereerst is het feit dat WordPress zo gebruiksvriendelijk is al een groot voordeel. Je zult geen nutteloze functies tegenkomen, wat bij andere systemen vaak wel het geval is. Wanneer je meer nodig hebt dan de standaard functies, kun je eenvoudig WordPress plugins installeren. Met dergelijke plugins kun je, zonder zelf iets te hoeven programmeren, extra functies toevoegen aan het CMS. Zo kan er een fotoalbum worden toegevoegd, en is het tevens erg gemakkelijk om een contactformulier te implementeren.
Dergelijke plugins worden ontwikkeld door de grote community achter WordPress en zijn vaak helemaal gratis te downloaden. Dat geldt ook voor de WordPress templates die in groten getale beschikbaar worden besteld. Ten slotte wordt het systeem ook goed up-to-date en veilig gehouden. Daarom kunnen we enorme achterban als een groot voordeel zien.
Verder is WordPress een erg zoekmachinevriendelijk systeem. Zo is het eenvoudig om ‘nette’ URLs te creëren en kun je in een handomdraai plugins installeren die je website nog zoekmachinevriendelijker maken. Een plugin als WordPress SEO biedt bijvoorbeeld al erg veel mogelijkheden om je website verder te optimaliseren.
Oja, WordPress is nog gratis ook!
Nadelen WordPress
Veel nadelen heeft WordPress in onze ogen niet. Wel is het zo dat je, wanneer je zelf geen WordPress themes en plugins kunt ontwikkelen, afhankelijk bent van anderen. Wanneer een plugin bijvoorbeeld niet meer bijgehouden wordt, kan het zo zijn dat hij op een gegeven moment stopt met werken. In dat geval zul je een andere plugin moeten gaan zoeken. Daarnaast zijn er voor sommige wensen geen gratis themes en plugins te vinden, waardoor je waarschijnlijk op zoek moet gaan naar een betaalde oplossing.
Zijn er volgens jou nog meer voor- of nadelen aan WordPress verbonden? Laat ze dan gerust hieronder achter!