Als je deze vraag stelt aan een ICT-jurist zal die zeggen dat het weinig zin heeft. Maar waarom doet dan toch iedereen het?
Een disclaimer op jouw website
Met een disclaimer op je website of webshop probeer je bepaalde risico’s uit te sluiten. Zo kun je in een disclaimer opnemen dat je niet aansprakelijk bent voor fouten op de website, schade als gevolg van het gebruik van jouw website of het onbedoeld verspreiden van virussen. Er zijn echter nog veel meer zaken die je tegenkomt in disclaimers. Ook zie je dat website-eigenaren de aansprakelijkheid uitsluiten voor het niet tijdig of onvolledig versturen of plaatsen van een disclaimer.
Houdt het juridisch stand?
Als je het een ICT-jurist vraagt dan zal deze zeggen dat hetgeen standhoudt voor een rechter. In het Nederlands recht is het namelijk zo geregeld dat consumenten een behoorlijke bescherming genieten wanneer zij (online) producten of diensten afnemen. Daarnaast moet er sprake zijn van een overeenkomst tussen beide partijen. Het eenzijdig uitsluiten van bepaalde aansprakelijkheid door website-eigenaren is volgens Nederlands recht niet mogelijk. Een rechter die hierover zou moeten beslissen wanneer je hierover verwikkeld raakt in een rechtszaak zal alle feiten en omstandigheden gaan wegen. En al snel de consument in het gelijk stellen.
Waarom moet je het dan wel doen?
Omdat een goed opgestelde disclaimer zeker zin kan hebben. Wanneer een disclaimer wordt opgesteld conform de bepalingen uit het Nederlands recht en zich houdt aan de regel- en wetgeving omtrent het doen van online aankopen van producten en diensten of verstrekken van informatie zal een uiteindelijke afnemer hiermee meer duidelijkheid krijgen. Het is dan nog steeds geen overeenkomst tussen partijen maar ze zijn wel van toepassing omdat zij voldoen aan de wet. Daarnaast is het helder voor gebruikers die daadwerkelijk de disclaimer lezen wat er van de website of webshop eigenaar verwacht kan worden wanneer er mogelijk een geschil ontstaat.
Het opstellen van een disclaimer voor jouw website of webshop
Voor het opstellen van een goede disclaimer voor jouw website of webshop heb je enige juridische kennis nodig. Heb je deze zelf in huis dan is dat prima. Je mag zelf je eigen disclaimer opstellen en dit hoef je niet door een jurist te laten doen. Je zou het mogelijk wel door een jurist kunnen laten beoordelen wanneer je de disclaimer zelf hebt opgesteld.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van een disclaimer generator die er voldoende op het internet te vinden zijn. Een voorbeeld hiervan is disclaimer-maken.nl, een site waar je heel eenvoudig een goede disclaimer kunt opstellen.